BURDUR GÖLHİSAR İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Ekonomik ve Sosyal Yapı

Ekonomik ve Sosyal Yapı

İDARİ YAPI :

         Gölhisar İlçesi 1 İlçe Merkezi, 1 kasaba, 12 köy olmak üzere 14 yerleşim biriminden oluşmaktadır. Köylerin adları : Asmalı, Evciler, Elmalıyurt, Yeşildere, Kargalı, Yamadı, Çamköy, Sorkun, Karapınar, Uylupınar, Hisarardı. Bu köylerin altısı orman, kalan altısı ise ova köydür. Gölhisar ilçe merkezinde 9 mahalle bulunmakta olup, bunlar, Armutlu, Ulucami, Çakmak, Çeşme, Konak, Pazar,  Merkez Camii, Fatih ve Horzum mahallesidir.

         Yusuf'ça Kasabasının üç mahallesi vardır.Bunlar Aşağı Mahalle, Yukarı Mahalle ve Yeni Mahalledir.


NÜFUS DURUMU :

 

          Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) veri tabanı sonuçlarına göre nüfusun Belediye ve Köylere göre dağılımı şöyledir.

Gölhisar ilçe Merkezi Nüfusu     : 15136 ( E: 11.169 ? K:11.011 ) (2021)
Yusufca Kasabası Nüfusu         : 2240 
Belediyeler Toplam Nüfusu       :22.108 dür.

         Geri kalan 4732 kişi de köylerde oturmaktadır. Anadil Türkçe olup, başka dil konuşan yoktur. Köylerin nüfusları ise şöyledir.


  Köy Adı Nüfusu
1 İbecik 705
2 Asmalı 376
3 Çamköy 644
4 Elmalıyurt 503
5 Karapınar 125
6 Kargalı 166
7 Evciler 280
8 Sorkun 152
9 Yamadı 218
10 Yeşildere 920
11 Hisarardı 286
12 Uylupınar

421

  TOPLAM 4979


 

         Nüfusun mesleklere göre dağılımına bakıldığında % 85' nin küçük çiftçilikle uğraştığı görülür. Her çiftçi toprağa bağlıdır.Bundan dolayı hayvancılıkta yapmaktadırlar. Çiftçilikle uğraşan bu nüfusun bir kısmı sera ürünleri yetiştirmekte bir kısmı da açık tarım .İlçemiz orman işletmesinde orman içi kesim bakım ve ağaç dikim konusunda gerekli iş gücünü yerli kaynaklardan sağlayarak 1500 kişilik bir istihdam kapasitesi yaratmaktadır.  Okuma - yazma seferberliğinin başlatılmasından önce okuma-yazma bilmeyenlerin nüfusa oranı %20 iken, okuma-yazma kursları sonunda bu oran 0.5' e düşürülmüştür.Nüfusun %99.5 okuma-yazma bilmektedir.

 

 


EKONOMİ :

 

İlçemizde küçük çaplı el sanatları ve küçük tamir atölyeleri  bir süt işleme ve  iki tekstil atölyesi ve 2 beton santralı dışında gelişmiş sanayi faaliyeti yoktur. Uylupınar köyünde krom madeni çıkarmak için fizibilite çalışmaları bir özel sektör firmasınca yürütülmektedir.
 
           İlçe merkezinde farklı  banka şubeleri mevcuttur.Ayrıca Tarım kredi Kooperatifi çiftçilerimizin kredi ve araç gereç gibi ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Ayrıca pancar önemli bir gelir kaynağı olduğundan  Pancar Bölge şefliği ve alım merkezleri vardır. TMO ise alım sezonlarında geçici istasyon açarak alım yapmaktadır.Yine İlçe merkezinde ve 7 köyümüzde tarım, hayvancılık (özellikle süt hayvancılığı) ve ormancılıkla ilgili işbirliği içinde çalışma yapmak üzere kurulmuş Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri vardır.

           İlçemiz geçiş iklim bölgesinde olduğundan, geçiş bölgesinde yetişen tüm ürünler yetişmektedir.Bunlar, buğday, arpa, yulaf, mısır, kavun, karpuz ve soğan gibi tarla bitkileri, şeker pancarı, anason, çörekotu, fasulye ve patates gibi sanayi ürünlerinin yanı sıra yonca, korunga, fiğ ve hayvan pancarı gibi çayır ve mera bitkileridir. İlçemizde ayrıca elma, armut, kayısı, vişne, erik, ceviz, iğde ve dut gibi meyvelerde yetişmektedir.Yapraklı barajının üretime girmesinden sonra her geçen yıl ürün çeşidi ve verimi artmaktadır.İlçemizde sulama işlerinden, Yapraklı Barajıyla ilgili olan Gölhisar Sulama Birliğince, yer altı sulamalarını Toprak Su Kooperatifi yürütmektedir.
  
           Yapraklı Barajında kafes balıkçılığı şeklinde alabalık üretimi ile Dalaman Çayı alabalık yavru üretimi yapılmaktadır.

Fatih Mahallesi Güvercin Sokak Özel İdare İşhanı Kat 2 Gölhisar - 0248 411 30 18

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.